Maailman infektiotaudit

Maailman infektiotaudit käsittävät kaikki maailman taudit, jotka tarttuvat ihmisestä toiseen. Maailman infektiotaudit ovat moninainen joukko taudinkuvaltaan hyvinkin erilaisia tauteja. Ne voivat tarttua esimerkiksi pisara- tai kosketustartuntana, tai sukupuoliteitse. Sairastuminen ei välttämättä vaadi suoraa kontaktia tautia sairastavan ihmisen kanssa, vaan välillinen kosketus vaikkapa samaan ovenkahvaan voi sairastuttaa ihmisen. Ne saattavat tarttua myös esimerkiksi saastuneista neuloista tai ulosteesta.

Taudin siirtyminen myös eläimestä ihmiseen on mahdollista. Esimerkiksi rabies, eli niin kutsuttu vesikauhu voi tarttua sitä sairastavan eläimen puremasta. Myös borrelioosi tarttuu eläimestä, nimittäin punkista, eli puutiaisesta pureman välityksellä. Borrelioosi saattaa edetessään aiheuttaa hermohalvauksia, ja lopulta aivoinfektion. Myös jyrsijät ja hyönteiset voivat levittää viruksia, kuten myyräkuumetta.

Tartuntatautien listalle kuuluu myös niinkin yllättävä tauti kuin hampaiden reikiintyminen. Sitä aiheuttaa karies-bakteeri, joka leviää yleensä lapselle äidiltä tai muulta huoltajalta, jonka kanssa lapsen sylki kontaminoituu. Yleisiä tartuntatauteja maailmalla ovat meillä Suomessakin tutut flunssa, eli nuhakuume, sekä influenssa. Ne harvoin ovat vakavia tauteja, ja niiden hoidoksi suositellaankin yleensä lepoa. Oireina ovat nuha, yskä, kuume ja kolotus. Influenssan oireisiin kuuluu myös kuume. Oireisiin voi saada helpotusta oikeanlaisesta lääkityksestä, esimerkiksi tulehduskipulääkkeestä, jolla on kuumetta alentava vaikutus.

Erilaiset infektiotaudit saattavat kuormittaa tervedenhuoltoa yllättävänkin paljon, vaikka ne eivät yleensä sairaalahoitoa vaadikaan.

Hygieniasta on erittäin tärkeää pitää huolta, jotta välttäisit maailman Infektiotaudit. Valitettavasti eritoten kehitysmaissa hygieniasta huolehtiminen on hankalaa, ja tarttuvat taudit sairastuttavat runsaasti ihmisiä kehitysmaissa. Esimerkiksi Afrikassa HI-viruksen aiheuttama AIDS on suuri ja kasvava ongelma. Myös lääkkeillä estettävä ja hoidettava sääsken tartuttama malaria tappaa edelleen ihmisiä monessa paikassa. Malaria on tauti, joka aiheuttaa voimakkaita kuumekohtauksia, ripulia sekä hengitysteiden ja hermoston oirelua. Aasian puolella denguekuume on yleinen tauti.

Myös denguekuumeen levittäjänä toimii sääski. Sen oireet muistuttavat influenssa oireita, mutta saattavat tuntua huomattavasti rajummilta. Denguekuume on harvoin tappava tauti. Tappavan vaaralliseksi taudiksi voidaan luokitella keltakuume, jota tavataan Afrikassa ja Etelä- ja Väli-Amerikassa. Sen oireisiin kuuluu voimakas kuume, erilaisia verenvuotoja sekä maksavaurioita. Myös hepatiittivirukset A, B ja C aiheuttavat maksatulehduksia ympäri maailman.

Huolehdi siis rokotuksista, mikäli aiot matkustaa Euroopan ulkopuolelle.