Zika-virus leviää maailmalla – samalla myös pelko

Uusi, maailmalla nopeasti leviävä Zika-virus on saanut lääkärit, terveysjärjestöt ja tavalliset ihmiset kauhun valtaan. Virusta levittävät keltakuumehyttyset, jotka eivät kuitenkaan pärjää Suomen olosuhteissa THL:n johtajan mukaan. Vaikka Suomessa ei olisikaan akuuttia uhkaa, viruksen nopea leviäminen antaa syytä huoleen. Etenkin matkustajien tulee olla varovaisia, sillä viruksen uskotaan aiheuttavan vakavia kehitysvaurioita sikiöille. Näin ollen raskaana olevien naisten tulee olla erityisen varuillaan.

Virus on levinnyt agressiivisesti monessa suositussa lomakohteessa. Tällä hetkellä virusta on havaittu jo yli 20 maassa. Erityisen paha tilanne on Brasiliassa, jossa sairaana syntyneiden vauvojen määrä on nousuttut huolesttuttavalla tavalla: mikrokefaliatapausten määrä on kasvanut 9 kuukauden aikana 160:stä 3 500:een. Mikrokefalia tarkoittaa pienipäisyyttä. Lapset, jotka kärsivät tästä aivovaurioista syntyvät poikkeuksellisen pienellä päällä. Mediassa onkin kiertänyt kymmennittäin koskettavia ja samalla pelottavia kuvia mikrokefaliaa sairastivasita lapsista.

Miten Zika-virukselta kannattaa suojautua?

Viruksen leviämisalueille matkustavien turistien tulee suojautua hyttystenpuremilta. Raskaana olevien naisten kannattaa olla erityisen varovaisia ja harkita tarkkaan, uskaltavatko matkustaa esimerkiksi Brasiliaan, Kolumbiaan tai muihin maihin, jossa tilanne on akuutti.

Brasiliassa viranomaiset ovat jopa suositelleet raskauden lykkäämistä, kunnes viruksesta ja sen yhteydestä mikrokefaliaan on saatu enemmän tietoa.

Hyttysiltä voi sujautua parhaiten hyttyskarkotteilta, hyttysverkoilla ja peittävillä vaatteilla.

Viruksen epäillään siirtyvän myös veren välityksellä, mutta riski arvioidaan alhaiseksi.