Lasten infektiotaudit ja hoito askarruttavat monen vanhemman mieltä. Lapsen sairastaminen tuntuu aina pahalta, ja vanhemmat haluaisivat varmasti tehdä parhaansa, jotta lapsi paranisi tai hänen oloaan voisi helpottaa. Lapsen sairastaminen tuntuu monesti raskaammalta, kuin aikuisen. Lapsi ei välttämättä itse pysty kertomaan tarkasti, mihin sattuu, tai kuvailemaan kipua.
Lapset myös sairastavat hieman erilaisia tauteja kuin aikuiset. Esimerkiksi rokkotaudit ovat lapsuusiälle tyypillisiä. Rokotusten ansiosta aiemmin hyvin perinteiset sikotauti, vihuri- ja tuhkarokko ovat nykyään lapsilla erittäin harvinaisia. Vesirokko puolestaan on edelleen yleinen tauti lapsilla. Sen aiheuttaa virus, joka leviää erittäin herkästi. Sen oireita ovat lievä kuume sekä vesirakkulainen ihottuma, joka kutiaa voimakkaasti. Lapsen oireita voi helpottaa suihkuttelemalla ihottumaan sopivan lämpöistä vettä.
Rakkulat kuivuvat yleensä viiden päivän kuluessa, mutta jos ne tulehtuvat pahasti, käynti lääkärin vastaanotolla voi olla tarpeellinen.
Vesirokkoisen lapsen on parempi lepäillä kotona, sillä vasta-ainepuutteisille tauti on hengenvaarallinen. Monet rokkotaudit vaativat vain oireenmukaista hoitoa ilman lääkitystä. Jos kyseessä on tulirokko, johon liittyy korkea kuume, tulee lapsi viedä lääkäriin, joka määrää sopivan antibiootin.
Lasten infektiotaudit ja hoito herättävät monia kysymyksiä myös monien hyvin yleistenkin tautien kohdalla. Esimerkiksi korvatulehdus on yksi yleisimmistä pienten lasten taudeista. Korvatulehdukseen liittyy lähes aina myös yskää, nuhaa sekä kuumetta. Sen oireisiin ei välttämättä aina edes liity korvakipua, ja korvakipua voi ilmetä myös ilman tulehdusta. Korvatulehdus on kuitenkin tutkituttava lääkärillä ja hoidoksi siihen määrätään antibioottikuuri. Oireet häviävät yleensä muutaman päivän kuluessa lääkityksen aloittamisesta. Jälkitarkastus noin kuukauden kuluttua on tarpeen, jotta tulehduksen parantumisesta päästään varmuuteen.
Lapselle tyypillisiä tauteja ovat myös aikuiselle tavallinen flunssa ja vatsataudit. Näitä tauteja hoidetaan oireenmukaisesti, jotta lapsen olisi helpompi olla. Nesteytyksestä on huolehdittava erityisen tarkasti, kun kyseessä on pieni lapsi.
Päätäit ja kihomadot ovat myös melko tavallisia lapsilla. Päätäit eivät ole merkki huonosta hygieniasta. Ne leviävät helposti esim. pipojen välityksellä. Hoidoksi käy apteekista saatava täishampoo sekä pipojen ym. sekä vuodevaatteiden huolellinen pesu.
Myös kihomadot leviävät helposti. Ne oireilevat peräaukon alueen kutinana. Kihomadoista pääsee eroon pyrviini-lääkityksellä. Myös vuodevaatteet ja alusvaatteet on vaihdettava ja käsihygieniasta on huolehdittava tarkasti.
Lasten infektiotaudit ja hoito on mahdollista välttää monessa tapauksessa hyvällä hygienialla.