Infektiotaudit Suomessa

Infektiotaudit Suomessa ovat tarttuvia tauteja, joita tavataan ainakin Suomessa.

Infektiotauteja kutsutaan myös tartuntataudeiksi. Ne siis tarttuvat ihmisestä toiseen. infektiotaudit Suomessa, kuten myös muuallakin maailmassa tarttuvat monesti suun tai hengitysteiden välityksellä pisaratartuntana tai suorassa kosketuksessa. Ne leviävätkin siis helposti paikoissa, joissa ihmiset ovat läheisissä tekemisissä toistensa kanssa, kuten perheissä, kouluissa, päiväkodeissa, työpaikoilla ja varuskunnissa.

Infektiotauteja aiheuttavat niin bakteerit kuin viruksetkin. Kosketus- ja pisaratartunnan lisäksi Suomessa tavattavia infektiotauteja ovat myös sukupuoliteitse tarttuvat taudit, kuten HI-virus ja klamydia. HIV, eli HI-virus on virus, joka aiheuttaa tautia nimeltä AIDS.

Myös hepatiittivirukset A, B ja C ovat tauteja, jotka voivat tarttua muun muassa sukupuoliyhteydessä. Hepatiittivirukset aiheuttavat maksatulehduksia.

Yleisimpiä ja tunnetuimpia infektiotauteja Suomessa ovat nuhakuume, eli flunssa sekä influenssa. Ne leviävät monesti epidemioina talvisaikaan.

Niiden oireet ovat monelle kovin tutut. Molemmat aiheuttavat nuhaa ja yskää, sekä vilunväreitä ja kolotusta. Influenssa nostaa myös kuumeen ja se tuntuu monesti rajummalta kuin flunssa. Hoitokeinona flunssaan ja influenssaan suositellaan vuodelepoa. Oireita helpottamaan voi ottaa tulehduskipulääkettä, jolla on kuumetta alentava vaikutus. Lämpimän juominen sekä nenäsumute tai yskänlääke saattavat myös helpottaa oloa.

Melko yleinen infektiotauti Suomessa on rotaviruksen aiheuttama ripuli- ja oksennustauti. Se tarttuu yleensä tautia sairastavalta tai sairastaneelta. Rotavirus tarttuu herkästi ja sen voi saada esimerkiksi koskettamalla samaa ovenkahvaa tai valokatkaisijaa sairastuneen kanssa. Rotaviruksen oireita ovat oksentelu, ripuli ja kuume. Tauti itää noin kaksi vuorokautta. Rotavirus on yleinen taudinaiheuttaja lapsilla, kun taas puolestaan aikuisten yleinen ripulioksennustaudin aiheuttaja on norovirus, jonka oireet ja tartuntatapa ovat hyvin samankaltaiset. Tauti kestää yleensä noin 1-3 vuorokautta ja loppuu yhtä yhtäkkisesti kuin alkaakin. Huolellinen hygienia on siis tarpeen, mikäli sairaudelta haluaa välttyä, mikä pätee toki muihinkin tartuntatauteihin.

Suomessa tavattavia infektiotauteja on lukuisia, ja monet niistä ovat, vaikkakin epämukavia, suhteellisen vaarattomia peruskuntoiselle muutoin terveelle ihmiselle. Oireiden pitkittyessä, tai ollessasi epävarma taudinkuvasta, älä koskaan epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin. Pidä huoli terveydestäsi ja hygieniasta, jotta välttäisit infektiotaudit Suomessa.